Deinze pakt uit met een nieuw diensten -en cultuurcentrum

Begin: vr, 03/05/2019 - 13:00

Einde: vr, 03/05/2019 - 18:00

Dienstencentrum Leiespiegel
Brielstraat 2 - 9800 Deinze (Google map)

NAV Oost-Vlaanderen en FEBELCEM nodigen u graag uit voor een projectbezoek aan het nieuwe dienstencentrum Leiespiegel & het cultuurcentrum Leietheater in Deinze.

 

De laatste jaren realiseerde het stadsbestuur heel wat vernieuwingsprojecten onder de noemer Deinze 2020. Het stadsvernieuwingsproject startte 12 jaar geleden met als doel de stadskern te vernieuwen volgens een globale visie waarbij aan de hand van diverse projecten aan de stad wordt gebouwd.

 

 

Het nieuwe dienstencentrum Leiespiegel

Het administratief centrum Leiespiegel is een ontwerp van de Britse architect Tony Fretton i.s.m. Bureau Bouwtechniek. Het beschikt over een  8000 m² werkruimte voor 100 medewerkers, een stadsarchief, een cafetaria, een 250 m² grote raadzaal, publieke vergaderruimten en individuele kantoren voor de burgemeester en het schepencollege.

 

Stad Deinze investeert in het duurzaam karakter en maakt gebruik van de modernste HVAC technieken en een bodemenergie-opslag-veld (beo) om het gebouw milieuvriendelijk te koelen in de winter en te verwarmen in de zomer.

 

 

Cultuurcentrum Leietheater in opbouw

Na de goedkeuring van het principe en het daaropvolgende debat rond de locatie in 2010, werd in 2011 een Open Oproep gelanceerd via de Vlaamse Bouwmeester voor de bouw van het nieuwe cultuurcentrum. In totaal deden 127 teams, waarvan 48 buitenlandse, mee aan de Open Oproep. Na de eindselectie in maart 2012 koos de jury onder leiding van De Vlaamse Bouwmeester unaniem voor het ontwerp van het architectenbureau V+ & Trans. In 2014 werd dan uiteindelijk het definitieve ontwerp voor het nieuwe gebouw goedgekeurd.

 

Het gebouw bestaat uit een aantal gestapelde volumes in witte geglazuurde baksteen op een benedenbouw in glas en aluminium. Het Leietheater herbergt een theaterzaal voor 450 toeschouwers, een aantal vergaderzalen en polyvalente ruimtes. Het hart van het gebouw wordt gevormd door de foyer waar een sculpturale trap en een oculus de aandacht trekken. Het beton van trap, passerelle en wanden komt tot leven door de variatie tussen de ruwe plankenbekisting en glad gepolijste oppervlaktes.