De kracht van milieuwetgeving - Ervaringen uit het verleden en perspectieven voor de toekomstige 30e verjaardagsconferentie

Begin: do, 14/10/2021 - 09:00

Einde: vr, 15/10/2021 - 18:00

Herman Teirlinckgebouw en online
Havenlaan 88 - 1000 Brussel (Google map)

Het Environmental Law Network International (elni) werd opgericht in 1990. Dit netwerk van milieurechtadvocaten in Europa en daarbuiten begon met discussies en publicaties over onderwerpen als 'Participation and Litigation Rights of Environmental Associations in Europe', vergunningsprocedures voor industriële installaties, milieuvriendelijke afvalbeheer of 'Institutions of International Environmental Governance'. Sindsdien is de milieucrisis - met klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en wereldwijde vervuiling van lucht, land en water - veel ernstiger geworden. De milieuwetgeving is gedurende deze 30 jaar ook in kwantiteit en kwaliteit gegroeid. Dus het (verlate) verjaardagsevenement van Elni is misschien wel het juiste moment om terug te blikken en vooruit te kijken met een focus op wat de milieuwetgeving kan en moet bereiken.

De conferentie zal vier hoofdonderwerpen nader bekijken: 1) Betrokkenheid van het publiek, 2) Procesvoering, 3) Klimaatwetten en 4) 'Nulverontreiniging'. Vooraanstaande Europese experts op het gebied van milieurecht uit de academische wereld en de juridische praktijk zullen vroegere ontwikkelingen, de huidige situatie en toekomstige uitdagingen analyseren en bespreken. Zij zullen bijzondere aandacht besteden aan de huidige plannen en wetgevingsvoorstellen van de Europese Commissie met betrekking tot toegang tot de rechter op EU- en nationaal niveau, een Europese klimaatwet en het actieplan 'Nulverontreiniging' voor lucht, water en bodem.

Prijzen

Ticket type Prijs
Online deelnemer Vrij
Live deelname € 50,00

 

Zonder registratie:             

  • Live deelname: 50 euro
  • Online deelname: gratis
                                                           

Pre-registratie is vereist 
 

Het evenement wordt mede georganiseerd door elni en de Vlaamse Vereniging voor Milieurecht (VVOR).