(Ver)beeldende stad

Begin: do, 16/09/2021 - 20:00

Einde: do, 16/09/2021 - 20:00

The Bruges Diptich
Gouden-Handrei 1 - 8000 Brugge (Google map)

In gesprek met Klaske Havik (NL), Véronique Patteeuw en Bas Princen. Vanuit drie verschillende invalshoeken gaan we in dialoog hoe de beeldvorming van een stad wordt gestuurd en hoe de verbeelding wordt opgewekt.

Wie denkt aan Brugge ziet wellicht een historisch postkaartbeeld voor zich. Een krachtige toeristische aantrekkingspool, ooit gevormd naar het rolmodel van Neurenberg, waar het in stand houden van een middeleeuws beeld als aas werd uitgespeeld. Maar er is meer. De perceptie van Brugge, maar vooral ook de beleving en hoe er geleefd wordt, brengen interessante vragen met zich mee die niet enkel van tel zijn op deze context, maar ook ruimer op de beeldvorming van een stad en haar architectuur.

Klaske Havik (Methoden voor Analyse en Verbeelding, TU Delft), Véronique Patteeuw (École Nationale Supérieure d’Architecture et du Paysage Lille en KU Leuven) en Bas Princen (architectuurfotograaf) gaan in dialoog op zoek naar de sluimerende lagen die onze blik sturen. Vertrekkende vanuit de architectuurgeschiedenis, -literatuur en -fotografie wordt onderzocht hoe onze omgeving wordt geportretteerd en projecties worden gevormd en gevoed.