NAV, de Vlaamse Architectenorganisatie, is de grootste beroepsfederatie van architecten in Vlaanderen met 2.700 leden. Twee secretariaten, een directiecomité, 80 architecten en regionale afdelingen besturen de organisatie.

Aangesloten architecten krijgen een waaier aan dienstverlening. Zo is NAV de megafoon in tal van dossiers waar de architect centraal staat. Concreet betekent dat het gebruik van persberichten, marktonderzoeken en overleg waar nodig. Om nog slagkrachtiger uit de hoek te komen maakt NAV deel uit van UNIZO (De Unie voor Zelfstandige Ondernemers) en FVIB (De Federatie voor Vrij en Intellectuele Beroepen).

Informatieverspreiding staat bij NAV centraal. Zo ontvangen leden vijfmaal per jaar het tijdschrift NAV NEWS, vier maal per jaar het tijdschrift DIMENSION, tweewekelijks ZO-magazine en tal van éénmalige publicaties. Daarenboven beschikt NAV over een drukbezochte website met uitgebreide kennisdatabank.

Een ander belangrijk orgaan waarin NAV sterk investeerde is de helpdesk. Hier kunnen de aangesloten architecten terecht met vragen van allerhande aard, zowel juridisch,financieel als vaktechnisch.
Ten slotte biedt NAV een breed scala van vorming en netwerking aan. Jaarlijks organiseert NAV meer dan 80 informatieve en cursusavonden. Hierop ontvangt NAV jaarlijks bijna 6.000 architecten-cursisten. Voor starters-architecten werd een specifiek programma uitgewerkt in samenwerking met de overheid. De cursussen worden georganiseerd onder de noemer VITRUVIUS ACADEMY.

Om de architect te promoten naar het groot publiek is NAV ook organisator van evenementen zoals de Vlaamse Renovatiedag. NAV organiseert in opdracht van de Orde van Architecten – Vlaamse Raad ook het evenement Mijn Huis Mijn Architect. Deze evenementen brengen telkens enkele tienduizenden bezoekers op de been. Begin 2011 startte NAV met de nieuwe website Zoekeenarchitect.be Met deze nieuwe website wil NAV zijn leden meer exposure bieden naar het grote publiek. Via een uitgekiende zoekrobot kan men op deze website grasduinen in de referenties van architecten.