SOPRALENE OPTIMA is een brandveilig (FR) membraan vervaardigd uit een veerkrachtig elastomeerbitumen met een ultra sterke composietpolyesterinlage. Dankzij de modificatie van speciaal bitumen met geselecteerde SBS-polymeren heeft SOPRALENE OPTIMA een bijzonder hoge graad van elasticiteit die doorheen de tijd langer behouden blijft.
 

Cultuurcentrum biedt verademing, architecturaal én qua dakbedekking!

 

Publieksprijs Bitubel 2018: SOPREMA’s gloednieuwe luchtzuiverende Sopralene Optima toplaag valt meteen in de prijzen

Duurzaamheid vormde de leidraad doorheen het project om in het hart van Zaventem een prestigieus, fonkelnieuw cultuurcentrum neer te planten. Een aspect dat zich natuurlijk ook in de dakbedekking van de twee groendaken en het tussenliggende platte dak moest vertalen. ZDP had het volste vertrouwen in Sopralene Optima, SOPREMA’s toplaag met luchtzuiverende eigenschappen, maar zouden ook de bouwheer en architecten erin geloven?

Referentieproject met gloednieuw product

 

Het terrein waarop de Suchard chocoladefabrieken zich vroeger bevonden, in het hart van Zaventem, was dringend aan een nieuwe bestemming toe. Toen de beslissing viel om er een cultuurcentrum uit de grond te laten rijzen, werkte het multiprofessionele architectenvennootschap ebtca in samenwerking met Archiles architecten een prestigieus project uit. Duurzaamheid en energiezuinigheid speelden daarin de absolute hoofdrol. Als hoofdaannemer namen ze Franki Construct onder de arm. Via prijsvraag kwamen zij op hun beurt bij ZDP uit voor de uitvoering van de dak- en gevelwerken: een groot koperen hellend dak, de koperen gevel, twee grote groendaken en een bitumineus plat dak met luchtzuiverende eigenschappen.

 

“Toeval wil dat SOPREMA op dat ogenblik een gloednieuwe SBS-bitumenrol lanceerde”, vertelt Tom Desair, Projectleider bij ZDP. “De Sopralene Optima toplaag met witte granulaat beschikt over luchtzuiverende eigenschappen … precies wat het lastenboek van het Zaventemse cultuurcentrum voor de eindlaag van het bitumineuze platte dak voorschreef. Omdat SOPREMA een van onze voorkeurspartners is, besloten we samen om hier een referentieproject van te maken. Alleen stonden de bouwheer en architect er wat aarzelend tegenover omdat het om een nog ongekend product ging. Gelukkig konden we hierin op een goede ondersteuning van SOPREMA rekenen. Zij hielpen ons om een zeer goed voorbereid en gefundeerd dossier samen te stellen dat uiteindelijk alle twijfel wegnam om de producten goed te keuren.”

 

SOPREMA-producten laten zich vlot verwerken

 

“Dat is trouwens een van de redenen waarom we zo graag met SOPREMA werken”, gaat Tom verder. “We mogen altijd op een uitstekende service rekenen. Ook hun technische ondersteuning laat niets te wensen over. We krijgen altijd heel snel alle juiste info aangeleverd en waar nodig ook hands-on hulp ter plaatse. En dan is er natuurlijk ook nog de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Bijgevolg kwamen we ook voor de groendaken vrijwel automatisch op SOPREMA uit: de Sopralene Optima Garden behoort eveneens tot het topgamma en beschikt over uitmuntende wortelwerende kwaliteiten.” 

 

Als dampscherm koos ZDP voor de Soprarock P3, op het beton gevlamlast met hechtvernis. Bovenop de PIR isolatieplaten zorgde een zelfklevende Soprastick Venti FF onderlaag voor de juiste basis om het bitumen op te vlamlassen. “Omdat het hoogste groendak gedeeltelijk helde, kwam er wel wat kunst- en vliegwerk bij kijken om hier de behoorlijk zware Sopralene Optima Garden rollen op te branden”, aldus Tom. “Gelukkig laten de SOPREMA-producten zich bijzonder vlot verwerken.” Slechts voor een paar moeilijkere detailafwerkingen onderaan gevelpanelen of doorbrekingen in het dak kwam de vloeibare Alsan Flashing waterdichting eraan te pas.

 

Prijsproject dat uitblinkt in duurzaamheid

 

Tom is er alvast volledig van overtuigd dat het cultuurcentrum, intussen gekend als De Factorij, goed onder dak zit. “Kwalitatief hebben we daar een zeer goed dakpakket afgeleverd, dat vooral uitblinkt in duurzaamheid. Het Sopralene-gamma behoort tot de top van het bitumineuze productenaanbod. Ze kunnen tot meer dan 30 jaar meegaan. Toch niet mis als je dat vergelijkt met de huidige levensduur van EPDM.”  In dit geval vangen trouwens niet enkel de groendaken de thermische schokken op. De witte leislag van de Sopralene Optima toplaag werkt niet absorberend, maar reflecterend, waardoor het dak zelf koeler blijft. Dat zorgt er op zijn beurt voor dat de isolatie beter presteert. Allemaal elementen die bijdragen tot het comfortgehalte van het gebouw.

 

“We mogen terecht fier zijn op dit project”, vindt Tom. Dat De Factorij al meermaals in de prijzen viel, bevestigt dit. Ze sleepte om te beginnen de Publica Award 2018 in de wacht, een initiatief van EBP in samenwerking met Bouwkroniek/La Chronique, maar ook de Publieksprijs Bitubel 2018, een prijsuitreiking die specifiek bitumineuze daken in de kijker zet. “Dit is een Belgische primeur voor de toepassing van deze luchtreinigende bitumen. In combinatie met de mooie groendaken is De Factorij dankzij haar dakbedekking dus letterlijk en figuurlijk een verademing in het centrum van Zaventem”, besluit Tom.

 

Quote

“Een van de redenen waarom we zo graag met SOPREMA werken is dat we altijd op een uitstekende service mogen rekenen. Ook hun technische ondersteuning laat niets te wensen over.

Tom Desair, Projectleider bij ZDP