Opgericht in 1947, groepeert het Verbond van de Glasindustrie (VGI) de Belgische ondernemingen die, op industriële schaal, glas produceren of verwerken: vlakglas (bouw- & automobielnijverheid), holglas (flessen, tafelglas, flacons) en speciaal glas (glasvezels, cellulair glas, glaswol, zonne-energie en verlichting).

De glasindustrie heeft in België een andere profiel dan in de andere Europse landen. De vlakglassector is het belangrijkst met meer dan 70 % van de totale glasproductie. België is de eerste Europese producent van vlakglas op gebied van export en de tweede in termen van tonnage.

In het begin van de jaren zestig totaliseerden de Belgische ondernemingen een jaarlijkse productie van 800.000 ton, stelden 25.000 personen tewerk en realiseerden een omzet van ongeveer 175 miljoen € en met een globale toegevoegde waarde van rond de 80 miljoen €.

Vandaag stelt de sector bijna 8.300 personen tewerk, is goed voor de productie van ongeveer 1 miljoen ton glas, een omzet van om en bij de 2,3 miljard € en een toegevoegde waarde geschat op meer dan 680 miljoen €.

Belangrijke investeringen, gekoppeld aan een niet aflatende inspanning op het gebied van onderzoek en ontwikkeling, hebben geleid tot een uitbreiding, zonder voorgaande, van een reeks producten. Deze producten van hoogstaande kwaliteit beantwoorden aan de meest verscheidene behoeften in de bouw, de autonijverheid, de huishoudelijke uitrusting en de tafelkunst, de versterking van kunststoffen, de bescherming van het leefmilieu, de informatica … om nog maar de voornaamste op te noemen.